Autor: Suzana Stojićević - Mreža 021

Novi Sad
05.09.2016.
11:23 > 09:51
Mnogi roditelji odustaju od sudskog gonjenja bivših partnera koji ne plaćaju alimentaciju, jer procesi traju dugo i često nisu efikasni.
  • jelena

    23.01.2020 21:08
    pk
    asta ako j roditelj socijalni slucaj d cega bi placao



  • Sandra

    14.11.2019 16:21
    Majka
    Da li majka sme ostati bez posla?
    Radim na 2 radna mesta vec 7 godina, bez ikakve pomoci...
    Postavlja se pitanje ocevog zaposlenja... Sta ako majka ostane bez posla???
    Sta bi moja deca jela?
    Da li bi mogla da se skoluju?
    Greju.. Kupaju...
    Aloooo!!!
    Nisu deca pala s grane!
  • Igor

    05.09.2016 15:50
    Za ovaj problem se znalo vec 20 godina unazad! Posto je ceo pravni sistem u Srbiji skoro pa nepostojeci nece biti resen ni sledecih 20 godina sigurno!

    Ukoliko je otac u ovom slucaju ostao bez posla, da li to znaci da je ostao bez primanja? Kako on zivi i od cega? Skroz je moguce da radi na crno i tako izbegava obaveze. Dok sa druge strane nigde se ne spominje suma koju otac treba da placa. Znam za par slucajeva gde zene zive veoma lagodno posto su samohrane majke, gde suprug "mora" (po zakonu) da obezbedi zivot kao kada su ziveli zajedno. I tu ima zloupotreba. Kao sto to uvek i biva istina je negde izmedju.

    Sve je to zacaran krug, lose sudstvo, rad na crno, velike dazbine. Jedna stvar zavisi od druge.
  • Stiw

    05.09.2016 13:39
    giners@hotmail.com
    Dok si otac - placas!
    Otac si!
    Ne zaboravi!
    Dete ti je!
    Duzan si!
    Ne postoje izgovori!
  • ĐURA

    05.09.2016 13:11
    POSAO
    “Moje dete je uredno dobijalo alimentaciju od oca dok je bio zaposlen.
  • tuga

    05.09.2016 12:41
    Na kraju covek skoci sa zgrade ili napravi porodican masakr,jer je doveden do razvoda,otkaza ,tuzbi,sudjenja ,bruci i sramoti.Neko bude psihicki jak da izdrzi , a neko ne i dodjemo u situaciju da citamo crnu hroniku.Ako je ostao bez posla i ako ga zakon obavezuje da placa alimentaciju nek mu drzava zakonom obezbedi sredstva za tu alimentaciju do prvog zaposlenja.Ovako se ljudi teraju u smrt jer ...
  • @Bio nekad Srbin!

    05.09.2016 12:35
    Kakvo je to razmišljanje? A šta ako i ta samohrana majka ostane bez posla? Ili ona nema prava na tako nešto? Valjda taj otac od nečega živi - dokle god živi - mora da plaća.
  • Neko

    05.09.2016 12:28
    Moj slucaj
    Ja imam slucaj da moj otac radi kao privatnik zaradjuje oko 5.000e mesecno, osudjen je uslovno, alimentaciju od 20.000 din nije platio vise od 12 godina, ja fakultet nisam upisao ove godine jer nismo imali novca, sada trazim posao.

    Godinama potplacuje sudije, eskivira na razne nacine, zatvara i otvara fiktivne firme, i prebacuje imovinu na osobe bliske sebi kako bi izbegao odgovornost. Postoji ogromna imovina koja se lako moze prodati, policija zna gde zivi, ali je dobar i sa njima i njih redovno casti, tako da niko nista ne radi po tom pitanju, obracali smo se u poslednje dve godine svima od ministarstva do pojedinacnim sudijama i medijima, apsolutno niko nije zainteresovan. Mama je bolesna jako i pored toga radi za jedva 20.000 mesecno, a ni stan nemamo jer je to dok je razvod trajao isto preveo na nekog drugog, pa smo sad podstanari, bukvalno nemamo šta da jedemo. Ovakvih slučajeva ima koliko hoćeš, ali izgleda da niko nije zainteresovan lakše je ćutati. Pravda u Srbiji ne postoji i nikad nije postojala, a vi što verujete u sudove i policiju vama se divim.
  • YU

    05.09.2016 12:20
    @Bio nekad Srbin!
    Ne treba da plati ako ostane bez posla, šta ima veze ako mu dete umre od gladi...
  • Orion

    05.09.2016 12:16
    “Moje dete je uredno dobijalo alimentaciju od oca dok je bio zaposlen. Od kada je OSTAO BEZ POSLA, a to je bilo pre oko tri godine, nije učestvovao u izdržavanju deteta. "

    PA KAKO DA PLACA AKD NEMA POSAO? A da, ona odmah truzi....a on verovatno i ne vidi dete....i posle kuka kako je on opremio dete za skolu, a nije dao njoj pare...pa verovatno sve trosi na sebe....
  • Kaćanka

    05.09.2016 12:05
    Pretera ga Slavice.....Te pare kojima plaćaš tužbe bolje bolje bi bilo da trošiš na dete!
  • Daca

    05.09.2016 11:54
    Ima i drugi način
    Ako otac (ili roditelj koji je određen da plaća izdržavanje za dete) neće ili nema dovoljno sredstava za to, onda obaveza može da se prenese na njegove (njene) roditelje.
    Malo nek ti vajni advokati prouče porodični zakon i član 154 koji definiše ko i pod kojim uslovima ima obavezu da izdržava maloletno dete.
    Izdržavanje maloletnog deteta
    Član 154
    (1) Maloletno dete ima pravo na izdržavanje od roditelja.
    (2) Maloletno dete ima pravo na izdržavanje od drugih krvnih srodnika u pravoj ushodnoj liniji ako roditelji nisu živi ili nemaju dovoljno sredstava za izdržavanje.
    (3) Dužnost maloletnog deteta da delimično podmiruje potrebe svog izdržavanja od sopstvene zarade ili imovine supsidijarna je u odnosu na dužnost roditelja i krvnih srodnika.

    Dakle, tužbom za izdržavanje obuhvatiti i dedu i babu. Barem jedno od njih radi ili ima penziju. Znam nekoliko vrlo uspešnih tužbi koje su dovele do toga da deda ili baba plaćaju alimentaciju za unuče, kad njihov sin (ili ćerka) već to neće ili ne mogu.
  • Bio nekad Srbin!

    05.09.2016 11:45
    Baš me zanima
    odakle da plati kad ostane bez posla?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna